Hányinger és rosszullét utazás közben

Kialakulhat, ha például háttal ül a buszon, vagy hajón történő utazásnál. Az ilyen rendszertelen, vagy ritmikus mozgások okozhatnak rosszullétet, hányingert utazás közben. A rosszullét oka az, hogy a szemek nem tudják követni a mozgást és az egyensúlyközpont impulzusokat ad le a hányásközpont felé. A következmény a hányinger, néha hányás, sápadtság és izzadás. Leggyakoribb gyermekeknél 2 és 10 év között.

Mit tehet ön, hogy megelőzze a rosszullétet utazás alatt?

Ha a következő tanácsokat betartja, akkor enyhítheti a rosszullétet.

  • Indulás előtt keveset, és könnyen emészthető táplálékot egyen.
  • Gondoskodjon arról, hogy ön vagy a gyermekek utazás alatt ki tudjanak nézni az ablakon.
  • Ne utazzon hátrafelé a buszon, vonaton vagy villamoson.
  • Ne olvasson, vagy ne fejtsen rejtvényt utazás közben.
  • Hajóút alkalmával utazzon kint a friss levegőn. A legjobb hely a hátsó fedélzet közepén utazni.
  • Repülőn utazzon a szárnyak közelében.

Mit tehet önért a gyógyszerésze?

Előfordulhat, hogy ön vagy gyermeke a fenti tanácsok ellenére rosszul lesz utazás alatt. Ebben az esetben a gyógyszertárban kapható néhány készítmény az, ami megoldást biztosíthat.

  • Amennyiben utazása nem tart 4 óránál tovább, akkor cyclizine a megfelelő gyógyszer a rosszullét ellen. Vegyen be 1 tablettát 1-2 órával indulás előtt.
  • Ha az út hosszabb ideig tart, mint 4 óra, akkor vagy meclozine vagy cinnarizine tartalmú készítményből vegyen be egy tablettát az indulás előtt 1-2 órával. Szükség esetén ismételhető 6-8 óra múlva.
  • Ezeknek a gyógyszereknek az a hátránya, hogy álmosságot okoz és a koncentrációképesség is csökken, ezért ne használja, ha ön vezet. Ha olyan szert keres, amelyik mentes ettől a mellékhatástól, akkor a gyömbérpor készítményt lehet kipróbálni.

Sajnos a cyclizine és a meclozine nincsenek törzskönyvezve Magyarországon, ezért nincsenek forgalomban sem. Cinnarizine pedig csak receptre kapható. Ezek a szerek elég biztonságosak ahhoz, hogy megfelelő körültekintéssel bárki használhassa őket egy utazás alkalmával. A Magyarországon kapható, és elterjedten erre a célra alkalmazott diphenhydramin több mellékhatással jár és terhességben sem javasolt a használata.

A cyclizine és a meclozine minden gond nélkül használható terhesség alatt, viszont ne használjuk a szoptatás időszakában. Bekerül az anyatejbe és a csecsemő aluszékony lehet és kevesebbet iszik. A gyömbérport nyugodtan lehet használni terhesség és szoptatás alatt is.

Cinnarizine nem javasolt orvosi ellenőrzés nélkül terhességben és szoptatás alatt.

Ezek a szerek csak akkor hatásosak utazás alatt, ha az utazás megkezdése előtt néhány órával már bevette őket. Több napig tartó hajóút során csak az első pár napon van szükség rájuk, mert a szervezete hozzászokik a hajó mozgásához. Ha az idő viharosra fordulna, akkor egy cyclizine kúp azonnali felhelyezése segíthet.

Milyen esetekben forduljon orvoshoz?

Az utazás alatti rosszulléttel nem szükséges orvoshoz fordulni, azonban az egyetlen Magyarországon is kapható gyógyszer csak receptre kerül kiadásra.

Forrás: WINAp (Wetenschappelijk Instituut Nederlandse Apothekers)

NyomtatásE-mail